#3108
gördüğünü olduğu gibi anlatmaktan vazgeçmek olarak nitelendirebileceğimiz modern sanat, asıl olarak resim sanatıyla ve felsefeyle etkisini dünyaya yaymıştır.
felsefede temsilcisi kant ve resimdeki temsilcisi ise manet'tir. ikisinin de asıl olarak sorguladığı ve aradığı şey, var olan şeyler değildir. 'var olanın' nasıl mümkün olduğu üzerinde ciddi olarak duran bu iki usta daha fazla bilgiye gerek olmadığına, aramaları gereken cevabın bilginin nasıl mümkün olduğunu araştırmak olduğuna dikkat çekmişlerdir. bu sanatçılar 'izlenimcilik' ilkesiyle hareket etmişlerdir. etkisini daha çok birinci ve ikinci dünya savaşında gördüğümüz bir sanat akımıdır.
modern sanatın temel amacı geleneksek sanat anlayışını yıkmaktır. bu yüzden sanat için değerlendirme kriterleri yoktur, olmamalıdır. estetik değerler önemsenmemiştir. algınızda canlanan şey, bu sanatçılar için yeterlidir. bu akımla ortadan kalkan estetik kriterlerin yerine yeni kurallar da getirilmeye çalışılmamıştır. edvard munch'ın 'çığlık' adlı tablosu bu akımı anlamamız için önemli bir örnektir. munch bu tablodaki çığlık olgusuyla bir şeylerin ters olduğunu vurgulamak istemiştir. kullandığı renklerin de bizim yani insanlığın çığlığı olduğunu belirtmiştir. munch dünyanın baktığımız kadar olduğunu, bu yüzden diğerlerinin gözünde bir anda 'ucube' olduğumuzu vurgular. böylece bu sanatı benimsemeyen insanlar bu sanat akımını 'çirkin sanat' yapmakla ya da 'çirkin'i övmekle eleştirmişlerdir.
dünyada etkisinin 1970'lere kadar sürdüğünü görmekteyiz. peki 1970'lere kadar devam eden bu akım yerini hangi sanat akımına bırakmıştır?
işte bu durumda türkiye'deki modern sanat algısındaki yanlışlığı açıklığa kavuşturmak gerekiyor. türkiye'de modern sanat denilince birçok insanın aklına 'çağdaş sanat' kelimesi geliyor. birçok kişi bu iki kelimeyi eşanlamlı olarak kullanıyor. aslında 'modern sanat' ve 'çağdaş sanat' birbirinin tam zıttıdır. 1970'lerde modern sanat yerini çağdaş sanata bırakmıştır. günümüzde postmodernizm olarak bilinen çağdaş sanat da birçok konuda ilgilenmesiyle dikkat çekmiştir. feminizm, aıds, toplumun çok kültürlülüğü, gelişen teknoloji ve bunların insanlara etkisi gibi birçok güncel konuyu işlemişlerdir.
postmodernizm günümüzde de devam eden bir olgudur. yerini henüz hangi sanat akımını alacağını bilemiyoruz ancak her sanat akımının eskiye tepki olarak doğduğunu düşünürsek postmodernizmle taban tabana zıt fikirlerle oluşacağını kestirmek zor değil.